Etusivu > Uncategorized > NÄYTÄ KUKA OLET!

NÄYTÄ KUKA OLET!

Oletko joutunut tilanteeseen, jossa sinua yritetään saada toimimaan toisella tavalla kuin haluat toimia? Puheitasi tulkitaan irrallaan kontekstista, vääristellään tai halutaan saada sopimaan jonkun muun tarpeisiin? Tai oletko itse toiminut tällä tavalla? 

Aika tyypillistä toimintaa meidän ihmisten kesken. 

Tuorein tapaus on muistissa tältä päivältä. Annoin haastattelun. Minulta kysyttiin, millaista on olla nuori yrittäjä. Tuntui siltä, että toimittaja oli jo etukäteen päättänyt, että yrittäjyys ja liiketoiminnan tekeminen on stressaavaa, siihen joutuu panostamaan kaiken aikansa ja työt tehdään yksin pimeässä toimistossa. Miksi Suomessa asioita käsitellään niin usein negaatioiden kautta, kun mahdollisuuksia ja hyviä asioita on joka puolella kunhan vaan pitää silmänsä niille avoimina?  

Itseään ja unelmiaan voi toteuttaa monella tavalla. Hyvistä jutuista pitää syttyä joka päivä uudelleen. Ja ne pitää saada osaksi jokapäiväistä elämää. Unelmia pitää elää todeksi – hitunen kerrallaan joka päivä. Onnistumiset ja ilo pitää jakaa muiden kanssa. Vasta sitä kautta tuntee todella elävänsä. 

Luin joku aika sitten Kohlrieserin kirjan hostage at the table. Tykästyin hänen ajatukseensa positive mindsetistä. Peruslähtökohdat hänen tavassaan käsitellä elämää ja viestintää panttivankitilanteiden kautta ovat samanlaiset kuin assertiivisessa viestinnässä ja Fischerin & Uryn kirjassa ”Getting to Yes”. Onnistumisia etsivä asenne ja positiivisuus pitää olla toiminnan lähtökohtina. Hylätyksi tulemisen ja epäonnistumisen pelkoa vastaan pitää taistella. Jokaisella ihmisellä on omat heikot kohtansa, jotka laukaisevat negatiivisia tunteita. Kun tiedostat itsestäsi nämä piirteet, olet vahvoilla. Vaatii kuitenkin rohkeutta käsitellä näitä asioita, ja ennen kaikkea tehdä niille jotain. 

Viestinnässä ja vaikkapa minun tämän päiväisessä haastattelussa kysymys oli odotuksista, jotka tulkitaan aina omista lähtökohdista käsin. Toimittaja koki, että yrittäjyys on stressaavaa yksin puurtamista. Ja se oli täysin oikea tulkinta hänelle. Minä taas koen, että yrittäjyydessä on mahdollisuus tehdä yhteisvoimin hyviä asioita, jotka vaikuttavat positiivisesti myös ympäröivään maailmaan. Ja sekin mielipide on tismalleen yhtä oikea, koska sekä minä että toimittaja olemme varmasti eläneet omat käsityksemme todeksi.  

Odotukset ja käsitykset syntyvät kokemuksista, joiden takana vaikuttavat tunteet. Viestinnässä yksi suurimmista oivalluksistani on ollut se, että välttämättä ei tarvitse osata ainoatakaan ”neuvottelutaktiikka” tai muuta kummallista kikkakolmosta. Riittää, kun ymmärtää toisen tunnetilan ja ne asiat, jotka siihen vaikuttavat. 

Toinen oivallus on se, että toisen käyttäytymistä ei voi milloinkaan ohjata. Ainoastaan omaan käyttäytymiseensä voi vaikuttaa. Toinen itse päättää, miten toimii. 

Oleellinen kysymys onkin se, miten sinä haluat toimia ja millä tavalla sinä haluat vaikuttaa sinua ympäröivien ihmisten maailmaan? Haluatko ymmärtää muita ja heidän toiminnan lähtökohtiaan vai haluatko ohjata heitä samaan ajatusmaailmaan, mikä sinulla on? Haluatko ottaa, antaa vai rakentaa dialogia? Oletko keskustelukumppanina tasavertainen, tykkäätkö dominoida vai dominoidaanko sinua? Miksi?
Itse huomaan, että toimin hyvin eri tavalla eri ihmisten seurassa. 

Viimeisten kuukausien aikana olen kiinnittänyt huomiota siihen, miten sisällyttää oma arvomaailma omaan toimintaan; miten saada asenne näkyviin. Jaan tähän loppuun vielä oman ”kaavani”:

TOIMINNAN TAUSTALLA
1.    Hyvä moraali on tie kestävään kehitykseen
2.    Hyväksy tosiasiat 
3.    Kohtele kaikkia kuin elämäsi tärkeintä ihmistä

ASENNE ESILLE
1.    Tunteistaminen
2.    Visualisointi
3.    Vahvistaminen

Mieti minkälaisia viestejä sinä haluat välittää lähimmäisillesi ja minkälaiseksi ihmiseksi sinä haluat kasvaa. Mieti miltä asenteesi tuntuu, miltä sä näyttää ja kuinka voit vahvistaa näitä asioita itsessäsi. Jos voit allekirjoittaa ”toiminnan taustalla” olevat kolme kohtaa, sinut todennäköisesti myös koetaan siten kuin toivot. 

Muutos lähtee aina itsestä:
http://www.youtube.com/watch?v=sQVPR71QdHA&feature=related

-Lasse

Innostukseksi viestintään muutama linkki:
http://www.hostageatthetable.com/
http://www.beyond-reason.net/
http://www.thirdside.org/

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: