Etusivu > Uncategorized > Kesä Lähi-idässä

Kesä Lähi-idässä

Eletään toukokuuta 2008 ja Tampereen yliopiston edustajiston kokous on juuri välitauolla, kun saan puhelun, jonka koodista en pysty päättelemään soittomaata. Puhelimessa on HSBC-pankin Omanin henkilöstöpäällikkö, joka tiedustelee olenko vielä käytettävissä kesäharjoitteluun. Minun ei tarvitse kahta kertaa miettiä, ja siirryn tietokoneluokkaan varaamaan lentoja parin viikon päähän. Olen tullut reilu viikko sitten 9 kuukauden työkomennukselta Filippiineiltä, ja nyt on aika kokea toisenlainen kulttuuri maassa, jonka sijainti selvisi minulle vasta muutama viikko sitten.

 

Aiemmat välähdykseni Lähi-idästä olivat kaksi stop-overia Qatarin Dohassa ja Arabiemiraattien Abu Dhabissa. Lyhyiltä visiiteiltä ei tosin jäänyt rukouskutsuja ja kebabeja kummoisempia muistoja. Kesän harjoittelun aikana kuitenkin opin kuinka erilaisia kulttuurimme ovat, ja sain paljon uusia kokemuksia elämän kirjaani. Seuraavassa kerron muutaman, ja minulta voi henkilökohtaisesti kysyä lisää, sillä kaikkien kirjoittamiseen ei taitaisi kirja riittää.

 

Arabit ovat perinteisesti kovia kauppamiehiä, ja säilyttävät yleensä malttinsa sillä julkista hermostumista pidetään epäkohteliaana. Pelasin jalkapalloa kaksi kertaa viikossa futsal-häkissä uskonnollisen suvun jäsenten kanssa. Kaverini Jihadin isä on Omanin uskonnollinen johtaja, joten nämä pojat eivät viinaan tai naisiin koske, ja elävät muutenkin kunnollista elämää. Olimme kerran menossa perinteiselle lauantaivuorollemme, kun huomasimme että häkissä oli vielä pelit kesken. Noin viiden minuutin neuvottelujen jälkeen huomasin, että eri suvut eivät ilmeisesti pidä toisistaan, sillä häkissä alkoi mieletön joukkotappelu, jossa karatepotkut ja nyrkit heiluivat. Kuin ihmeen kaupalla kaikki selvisivät ilman suurempia naarmuja, ja pienten paikkailujen jälkeen pääsimme aloittamaan oman vuoromme. Tappelu oli alkanut, kun toisen suvun jäsen oli kutsunut Jihadin serkkua koiraksi. Tästä tapauksesta opin, että perhe on arabeille kaikki kaikessa, ja loukkaus perheen tai suvun jäsentä kohtaan on sama asia kuin loukkaus ketä tahansa perheen jäsentä kohtaan.

 

Lähi-idässä on muutenkin omat kirjoittamattomat sääntönsä liiketoiminnassa. Käytännössä kauppaa tehdään ensin sukulaisten kesken, sitten arabiystävien, tämän jälkeen muiden lähiystävien, ja vasta viimeisenä tuntemattomien kanssa, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Henkilökohtaiset suhteet ovat siis avainasemassa Lähi-idässä. Ja jos joku epäilee kielitaitonsa riittämättömyyttä, Lähi-idässä se ei ole ongelma. Englanti on yleisessä käytössä, ja arabiaa ei mielestäni tarvitse osata, varsinkaan jos ei ole muslimi.

 

Kesän aikana huomasin päivittäin kuinka paljon rahaa Lähi-idässä liikkuu. Monilla ihmisillä on todella rahaa enemmän kuin sitä ehtii käyttämään. Jo ensimmäisenä työpäivänä menin lounaalle 21-vuotiaan omanilaisen kanssa hänen omalla 4,5 litraisella Jaguaarilla, jollaisia en ole aiemmin nähnyt missään maailmalla liikkuessani. Yhdellä jalkapallovuorolla jututin vierelläni vaihtopenkillä istuvaa nuorukaista. Selvisi että hän on 24-vuotias kauppatieteiden maisterin tutkinto-opiskelija. Hänen harrastuksenaan ei vain ole jalkapallo ja Boomin bileissä käynti vaan kiinteistösijoittaminen Dubaihin. Hän siis omistaa kolme kerrostaloa Dubain keskustasta, joiden yhteisarvo nopeiden laskutoimitusten jälkeen oli noin 10 miljoonaa euroa!

 

Omanissa meni aikansa ennen kuin pääsi selville, miten kulttuuri ja uskonto vaikuttavat ihmisiin. Oikeastaan vasta elokuussa harjoittelun viimeisenä kuukautena ymmärsin monet asiat. Omanilaisilla on usein kaksi eri elämää: toinen Omanissa siveellisesti pukeutuen ja maineestaan tarkasti huolehtien, ja toinen ulkomailla muotivaatteissa tuttujen katseilta suojassa oleminen.

 

Ystävystyin kesän aikana HSBC:n markkinointijohtajan Tonyn kanssa, sillä meillä oli paljon yhteistä niin ajattelumaailman kuin käytännön toiminnan tasolla. Hän oli työskennellyt pitkään Lähi-idässä, ja käytännössä tunsi pelin säännöt. Olin kuitenkin shokissa, kun olimme lähdössä yhdelle lukuisista Dubain viikonloppureissuista työpäivän jälkeen. Tony pysäytti autonsa yhden parturiliikkeen eteen, josta autoon hypähti energinen ja kaunis omanilaisnainen hiukset kiharalla ja länsimaiset vaatteet päällänsä. Minulle selvisi että hän on yksi kollegoistamme pankissa, joka lähtee kanssamme pitämään hauskaa Dubaihin. Perheellensä hän oli sanonut menevänsä naisystävänsä kanssa Dubaihin ostoksille, ja he olisivat varmaan tappaneet meidät kaikki jos olisivat tienneet totuuden sviitistä Emirates Towersissa, vesihuvipuistosta ja kahdesta yökerhoillasta. Seuraavan työviikon alettua menin katsomaan häntä pankkiin enkä ollut tunnistaa häntä kerroksen muista naisista, sillä kiharat hiukset olivat rullalla mustan hunnun alla ja olemus äärimmäisen rauhallinen. Mihin oli hävinnyt tupakka suussa Raffles-hotellin yökerhossa tanssiva juhlija?

 

Jälkikäteen voin sanoa, että valintani lähteä harjoitteluun oli oikea. Kolmen kuukauden aikana opin miten kansainvälinen pankki ja islamic banking pääpiirteittäin toimivat. Mutta mikä tärkeintä pääsin havainnoimaan arabikulttuuria, tutustumaan huipputyyppeihin sekä todistamaan kuinka paljon potentiaalia Lähi-idässä on liiketoiminnallisesti. Esimerkiksi Saudi-Arabian valtion omistama öljy-yhtiö Saudi Aramco teki vuonna 2008 voittoa käytännössä miljardi dollaria päivässä. Yritys tekee siis vuodessa voittoa yli Suomen bruttokansantuotteen verran. Öljyn hinnan laskusta huolimatta tämä raha etsii kotiaan, ja mielestäni sheikkien palatsien sijaan se koti voisi löytyä myös Suomesta.

Lähi-idän liike-elämän uutisista kiinnostuneille suosittelen mielenkiintoisen sivuston www.arabianbusiness.com seuraamista. Ja jos yksi kirja pitäisi mainita business-kulttuurista Lähi-idässä niin Jeremy Williamsin ”Don’t they know it’s Friday?” ei jätä Lähi-itään matkaavaa kylmäksi.

– Mikael

 

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: