Etusivu > elämä, mielipide, onnellisuus, onni, perhe, raha, terveys, työ > Rahalla saa onnea

Rahalla saa onnea

Usein kuulee sanonnan ”ei rahalla voi ostaa onnea” tai ”ei raha tee ketään onnelliseksi”. Myös niinkin väkevä kommentti, kuin ”raha tekee onnettomaksi” on yleinen. Itse olen tästä täysin eri mieltä. Rahalla voi saada onnea. Kaikki on itsestä kiinni.

Seuraavassa on lista tärkeistä, onnellisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Lista ei tietenkään ole ainoa oikea, koska onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Tässä kuitenkin muutama turvallinen vaihtoehto.
 • Terveys / Fyysinen kehitys
 • Henkinen kehitys
 • Perhe-elämä / Sosiaaliset suhteet
 • Työelämä
Rahalla on onnellistava vaikutus jokaiseen mainittuun kohtaan.
On lapsellista väittää, että rahalla voisi kirjaimellisesti ostaa terveyttä. En usko, että kukaan on tarkalleen ottaen niin ikinä väittänytkään, enkä väitä minäkään. Väitän kuitenkin, että rahalla voi ostaa kosolti terveyttä edistäviä palveluita ja tarvikkeita. Esimerkiksi laadukkaampia elintarvikkeita, luontaistuotteita, sairaalapalveluita tai miksei vaikka infrapunasaunan.
Ilman rahaa pystyy itseään kehittämään fyysisesti. Raha tuo siihen kuitenkin omat mukavat lisät. Ensinnäkin hyvin suunnitelluilla ja laadukkailla juoksukengillä on mukavampi (ja pidemmän päälle terveellisempi) juosta, kuin vanhoilla risaisilla töppösillä. Omaa kehitystä voi tehostaa erilaisilla teknisillä laitteilla, esimerkiksi sykemittarilla. Myös henkilökohtaisen kunto-ohjaajan (joka tekee yksilöidyn kunto-ohjelman ja ruokavalion, opettaa, opastaa, ohjaa, motivoi, neuvoo, potkii eteenpäin ja kannustaa) palkkaaminen ja hänen ohjeiden mukaan harjoitteleminen/eläminen auttaa varmasti edistämään fyysistä kehitystä ja terveyttä. Henkilökohtaista kunto-ohjaajaa ei taida KELAn toimeentulotuilla palkata.
Henkisesti ihminen pystyy itseään kehittämään ilman rahaa. Suomessa kirjastot ovat ilmaisia. Mietiskely ja itsensä tutkiminen ei maksa mitään. Myös joitain ilmaisia taidegallerioita ja museoita taitaa vieläkin (onneksi) olla olemassa. Rahalla voi jälleen tuoda omat lisämausteet ilmaiseen mutta muuten niin laihaan soppaan. Rahalla voi tilata haluamansa kirjan, jota ei kirjastosta löytynyt, toiselta puolelta maapalloa. Jos tuntuu, ettei itsensä tutkiskelu suju, voi käydä psykologin puheilla. Voi alkaa opiskelemaan itseään kiinostavia asioita esimerkiksi aikuislukiossa tai avoimessa yliopistossa. Matkustaminen kehittää ihmistä joka kerta. Ja rahalla pääsee mitä eksoottisimpiin paikkoihin aina Pohjois-Koreasta, Burkina Fason kautta avaruuteen.

Rahalla ei voi ostaa hyvää perhettä, rakkaita sukulaisia tai lojaaleja ystäviä. Ei niitä tosin rahattomillekaan lahjoiteta sen paremmin kuin varakkaille. Rahalla kuitenkin on mahdollista parantaa perheen elämän laatua. Rahalla voi vaikka palkata lastenvahdin muutamaksi päiväksi, jotta pariskunta voi viettää hemmotteluviikonlopun kylpylässä. Tai ostaa lentoliput ja lähteä koko perheen voimin katsomaan viikonlopuksi sukulaisiaan Keski-Eurooppaan. Harrastaminen seuroissa maksaa nykyisin huimia summia, mutta jos on rahaa, voi lapsi kokeilla useita eri harrastuksia ja löytää oman urheilullisen mielenkiinnon kohteensa. Myös itse voi harrastaa useita harrastuksia puolison, ystävien ja/tai vaikka lemmikin kanssa.
Joku saattaa miettiä, ettei työpaikkaa ainakaan voi ostaa. Olen tässäkin eri mieltä.
ESIMERKKI:
Henkilö on hyväksytty kahteen työpaikkaan, joista hän voi valita mieluisamman. Työn kuva on muuten sama, ainoastaan palkka ja työaika vaihtelee.
 1. työpaikassa viikoittainen työaika on n. 40 h ja palkka kuukaudessa 5000€
 2. työpaikassa viikoittainen työaika on n. 60 h ja palkka kuukaudessa 8000€
Jos henkilö valitsee työn nro 1, hän ”ostaa” 3000 eurolla ajallisesti helpomman työn ja saa siltikin kohtuullisen palkan työstään.
Toisella henkilöllä on samanlainen tilanne kahden työpaikan välillä.
 1. työpaikassa viikoittainen työaika on n. 40 h ja palkka kuukaudessa 1000€
 2. työpaikassa viikoittainen työaika on n. 60 h ja palkka kuukaudessa 4000€
Tässä tilanteessa on paljon mahdollista, että henkilöllä ei ole ”varaa ostaa” 3000 eurolla ajallisesti helpompaa työtä. Hän joutuu ottamaan raskaamman ja parempi palkkaisen työn, vaikka olisi halunnut tehdä ajallisesti vähemmän töitä.
Ymmärsitkö pointin?
Loppuun haluan vielä sanoa seuraavan:
En väitä, että raha on onni. Sitä se missään nimessä ei ole. Mutta rahalla voi myötävaikuttaa moneen asiaan, jotka tuovat onnea. Raha voi tuoda myös onnettomuutta, jos siihen ei osaa suhtautua oikein. Se ei kuitenkaan ole rahan vika, vaan henkilöstä itsestään kiinni.

Vaihtelu virkistää, sanotaan.. Rahalla saa vaihtelua.
– Mikko Revonniemi
Mainokset
 1. Tero
  syyskuu 28, 2009 9:05 pm

  Hyviä pointteja! Alkuun aihe ja väittämäsi on aika rohkea. Taitaa olla ihan tabu väittää vastaavaa suomessa. Mielestäni noi sun konkreettiset perustelut kuitenkin avaa asiaa erittäin hyvin.Hauskaa tässä on, että kirjoitin ensi viikon blogi tekstini noin viikko sitten jo melkein valmiiksi ja se käsittelee hieman samaa aihetta eri näkökulmasta. Telepatiaa ? On se jännä 🙂

 2. Mikko
  syyskuu 28, 2009 9:07 pm

  Ihan tarkoituksella lähdin hiukan hyökkäävästi liikenteeseen. Toivottavasti joku edes suuttui 🙂Se on juurikin sitä Telepatiaa. Tärkeää on, että ensi viikolla saadaan se eri näkökulma.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: