Etusivu > Uncategorized > Just Smile

Just Smile

Forsal-blogin jäsenillä on varmasti useammalla jo kokemusta esiintymisestä eri-ikäisille ja kokoisille ihmisjoukoille. Kerron tämän viikon blögissäni viime viikolla pitämästäni workshopista ja sen annista sekä siitä kuinka valmistauduin esiintymään 90 puolalaiselle opiskelijalle. Olen oppinut paljon tutustumalla toisten työskentelytapoihin joten ehkä tämän tekstin lukija saa jotain omaan työskentelyynsä.

Opettaminen on ollut jo pitkään lähellä sydäntäni. Vaikka tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun olin kouluttanut itseäni nuorempia opiskelijoita ja tapahtuma silti jännitti. On ilo nähdä vastapuolen taitojen kehittyvän ja oivaltavan uusia asioita.

Pidin viime viikolla kolmen workshopin sarjan noin 90 taiteen opiskelijalle puolassa. Aiheena oli Storyboarding. Opiskelijoita tuli kahdesta koulusta eri puolilta Pohjois-Puolaa. En ollut aiemmin valmistellut omaa workshoppia ja siksi lähdin omakohtaisista kokemuksista. Mitä itse haluaisin workshopilta?

Työskentely: Ennen kaikkea tärkeää olisi käytännön harjoittelu koska kyseessä on WORKshop. Kehitin harjoituksen aiemman toimeksiantoni pohjalta. Näin minulla oli mahdollisuus näyttää oppilaille jälkeen päin millainen on virallinen suoritus tehtävästä.

Vaihtelu: Olen kuullut myös että ihminen ei jaksa kuunnella tehokkaasti kuin 20min yhteenputkeen, eli mukaan täytyi ottaa myös visuaalista materiaalia mukaan. Enkä tarkoita tällä että kuuntelijoille pitäisi näyttää jotain videota joka kahdeskymmenes minuutti vaan aiheen vaihto, vitsi, sliden vaihto tai joku muu olisi paikallaan viimeistään kahdenkymmenen minuutin välein.

Kokemuspohja: Itse haluaisin myös nähdä mitä luennoitsija on itse tehnyt uransa aikana sekä haluaisin kuulla kuinka hän on päässyt omaan tilanteeseensa. Joten kokosin lyhyen portfolion omasta historiastani taiteen saralla. Oma esittely ei kuitenkaan saisi kestää varttia pidempään, jotta itse asialle jäisi riittävästi aikaa.

Valmistauduin itse esitykseen käymällä mielessäni rungon läpi ja kun suorituksen aika tuli niin tiesin mitä sanoa ja missä järjestyksessä. Kirjoitin itselleni karkean rungon jossa olivat vain pääkohdat vain silmäilyä varten.

Jännitys katosi kun huomasin kuinka kiinnostuneita oppilaat olivat ja se että storyboarding oli heille täysin tuntematon ennestään piti oppilaan kiinnostuneena yllättävän lyhyeltä tuntuneen kahden tunnin ajan.

HUOM mikäli teillä on joskus tulossa pitkä luentokokonaisuus pidettäväksi niin puolen tunni n tauko jossain välissä kannattaa ottaa huomioon aikataulun suunnittelussa. Puhuminen on yllätävän kovaa hommaa jos sitä tekee 6 tuntia putkeen. Kyllä sen yhden päivän pystyi vetämään, mutta jos kyseessä olisi viikon kestävä opintokokonaisuus niin silloin taukojen pitäminen on varmasti tarpeellista.

Ja lopuksi. Oli kyseessä millainen esiintymistilanne tahansa niin haluaisin esitellä viimevuoden Cannes Mainosfilmifestivaaleilla palkitun mainoskampanjan. Kampanjan perussanoma on: Smile. You can say anything with a smile. Alla muutama linkki ks. mainoskampanjan mainoksiin. Itse olen huomannut hymyilyn toimivan ja rentouttavan esiintymisen ilmapiiriä. Hymyily toimii. Ei mikään pervo virnistely vaan aito hymyily. Suosittelen. Hymy toimii myös silloin kun ei tiedä esittelemästään asiasta yhtään mitään. Sekin on kokeiltu koulussa ja erinomaisella menestyksellä.

http://www.youtube.com/watch?v=Ov9p5hZOEQQ

http://www.youtube.com/watch?v=NtFjwOQm_-k

http://www.youtube.com/watch?v=PIKY3e6HXmU

Nyt opiskeltuani neljä vuotta graafista-alaa olen huomannut harmikseni yhden ikävän yhteisenpiirteen mikä tällaisella, vahvasti kilpaillulla, alalla on hyvin yleistä. Se on ajattelutapa jossa uskotaan että omien tietojen ja taitojen pimittämisellä vahvistetaan omaa asemaa työmarkkinoilla. Joku saataisi kärjistetysti ajatella että kun opettamalla osaamiaan taitoja toisille opiskelijoille niin koulutan samalla kilpailijoita jo ennestään pienille työmarkkinoille. Tässä voi olla hieman totuuttakin , mutta itse haluaisin ajatella että alan kehtittyminen painaa vaa’assa enemmän kuin oletettu työmarkkinoiden supistuminen.

Toivoisin että ymmärrettäisiin synergian ja yhteistyön arvo. Uskon että tällaisella omien kokemusten ja taitojen jakamisella päästäisiin yhä hienompiin tavoitteisiin ja ala kehittyisi entistä nopeammin.

Tämän viikon toinen mainitsemisen arvoinen asia ja loppukevennys. Esitettynä hyvin lyhyesti.

Talent UK + Puun takaa + Katsottu viikon sisällä lähes 30 000 000 kertaa = Katsokaa itse

Annan videon puhua omasta puolestaan.

http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY

ANTOISAA VIIKKOA TEILLE KAIKILLE

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: