Etusivu > Uncategorized > HEKTINEN ELÄMÄ VS. HETKIEN ELÄMÄ

HEKTINEN ELÄMÄ VS. HETKIEN ELÄMÄ

Mietin kolme vuotta sitten asioita, joita haluan kokea ja saavuttaa. Olin silloin melko kujalla siitä, millaisen elämän haluan itselleni rakentaa. Asetin joitain tavoitteita ja virstanpylväitä, joista lähes kaikki on saavutettu. Kalenteri on ollut tasaisen varmasti täynnä mielenkiintoisia asioita, mutta mikään onnistuminen ei kuitenkaan ole tehnyt pysyvää onnen tunnetta.

Muistan kuinka ajattelin, että elämäni olisi parempaa, jos saan tiettyjä asioita aikaiseksi. Ja että minun tekemisiäni arvostetaan, jos pystyn olemaan erinomainen opiskelija, työntekijä ja myöhemmässä vaiheessa esimies ja yrittäjä. Otin elämääni ulkopuolisia määritelmiä, joita pyrin toteuttamaan. Sain asioita aikaiseksi; ruksasin listaltani asioita yli, mutten ollut tyytyväinen.

Tein viime keväänä päätöksen, että haluan muokata omasta elämästäni enemmän itseni näköistä. Aloin kahlata erilaisia asenteisiin, tunteisiin, itsenä johtamiseen ja menestymiseen liittyviä kirjoja läpi. Olen tehnyt viimeisen vuoden aikana koko tähänastisen elämäni suurimman elämäntapamuutoksen. Useimmat muutokset ovat olleet innostavia, mutta haastavia. Itsensä on saanut laittaa likoon useampaan otteeseen.

Viime syksyn Forsalin Time to Yourself avasi silmiä kahdella uudella tavalla. Ensinnäkin se näytti erinomaiset työvälineet oman lähitulevaisuuden suunnitteluun. Lähitulevaisuudessahan meillä kaikilla on paljon tehtäviä ja velvollisuuksia, jotka pitää hoitaa. Se kuinka hyvin näistä asioista selviää määrittelee usein esimerkiksi asioiden menestyksekkään hoitamisen työmaailmassa, opiskelussa tai jossain muussa keskittynyttä työtä vaativassa tehtävässä. Tämänhän useimmat tietävät, mutta vain harva on aidosti valmis tekemään työtä onnistumisten eteen.

Toinen ja minulle merkittävämpi silmien aukeaminen tapahtui, kun mietimme tapahtumalla itsellemme aarrekarttaa. Aarrekarttaan keräsimme pitkälti pelkkää materiaa. Ja vaikeaahan se on valita esimerkiksi naisen kuva, joka tarkoittaa ”innostava ja voimaannuttava suhde, jossa molemmat osapuolet ovat tasavertaisia ja kunnioittavat toisiaan”. Tai millä tavalla valita kuva menestyvästä yrityksestä, jolla haluaa sanoa ”liiketoiminnan hyvä moraali on tapa tehdä kestävää menestystä”?

Kirjassaan Raha ja onni Kari Nars antaa mielenkiintoisen näkökulman menestymiseen. Nars purkaa omaa ajatusvyyhtiään yhteiskuntafilosofian ja kansantalouden näkökulmasta. Hänen mukaan ihminen on filosofisesti katsottuna poliittinen eläin; sosiaalista kanssakäymistä vaativa hahmo, joka pystyy toteuttamaan itseään inhimillisellä tasolla. Länsimaisessa yhteiskunnassa inhimillisellä tasolla itsensä kehittäminen sidotaan usein oman osaamisen kasvattamiseen. Ja mitä osaavampi ihminen on, sitä enemmän hänen on mahdollista saavuttaa. Meidän yhteiskunnassa yleisin mittari, jolla osaamista viime kädessä arvotetaan on raha.

Kun tietty perusturvallisuuden taso on saavutettu, asioiden saaminen ja tavoittaminen (kuten isompi palkka) ei kuitenkaan tuo yhtä suurta tyydytystä kuin aikaisemmin, koska lisäarvo ei ole merkittävä. Esimerkiksi matka taittuu paikasta A paikkaan B sekä Ladalla että Lexuksella.

Huolestuttavaa on minusta sekä positiivinen että negatiivinen tavoitekierre, johon ihmiset tuntuvat helposti ajautuvan. Tavoitteen asettaminen ja sen saavuttaminen ei tee pitkäaikaista onnea, vaikka tekeminenkin olisi ”ihan mukavaa”. Suurin onnen tunne koetaan vain sillä hetkellä, kun tavoite saavutetaan. Pian tämän jälkeen onnen tunne laimenee.

Positiivisessa kierteessä ihminen koukuttuu tavoitteiden asettamiseen ja niiden saavuttamiseen. Elämästä tulee helposti to do –listojen onnistunutta suorittamista. Itse olen tästä tavasta opetellut pois nyt vuoden ajan. Negatiivisessa tavoitekierteessä puolestaan ihminen kokee, ettei pysty saavuttamaan omia unelmiaan oman työnsä avulla. Hyvä esimerkki tästä oli esimerkiksi yhdessä huhtikuun Aamulehdessä, jossa ihmisiltä kysyttiin heidän unelmistaan. Kolme viidestä vastaajasta totesi, että he voisivat toteuttaa unelmansa, jos voittaisivat lotossa. Onkohan todella niin?

Onnen tunteen saavuttamisessa tärkeintä on itsetuntemus. Kaikki meidän käyttäytymis- ja ajattelumallit ovat opittuja ja kokemuksen kautta muovautuneita. Positiivinen ajattelutapa ja omien tunteiden hallinta ja suuntaaminen ovat keinoja, joilla luoda kokemus oman elämän hallinnasta. Jokaisella on taakkanaan epäonnistumisen tunteita ja vanhoja käsiteltäviä asioita, jotka saattavat vuosien unohduksesta ilmaantua mieleen ja toimintaan haasteellisen tilanteen yhteydessä. Haastavinta onkin omien toimintamallien kyseenalaistaminen ja vanhoista tavoista pois oppiminen.

Oppimalla pois vanhoista ja sitovista käytösmalleista, pystyy nousemaan omaan helikopteriperspektiiviinsä. Kun avaa silmät itselleen, näkee paljon paremmin ympärillään olevat ihmiset ja rajattomien mahdollisuuksien maailman.

Kalenterini on edelleen yhtä täynnä kuin aikaisemminkin. Suhtautumiseni moneen asiaan on kuitenkin muuttunut. Aikaisempi hektinen elämä on muuttunut hetkistä nauttimiseksi. Puuhaamisen keskellä suorittamista tärkeämmäksi asiaksi on muodostunut matkasta nauttiminen.

Uskaltakaa kyseenalaistaa oma tekemisenne ja miettikää sen todellisia lähtökohtia. Hyvänä reality checkinä vaikkapa kiireen tunne. Mitä kiireen takana on? Onko se vain tapa paeta jotain toista asiaa, jota ette halua käsitellä tai kohdata? Pitäisikö omaa osaamista tai toimintatapaa silloin kehittää vai onko kotona jotain sellaista, minkä takia kalenterin haluaa varata täyteen? Mikä sinulle on elämässäsi oikeasti tärkeintä?

Jotain tämän tyyppistä mietitään varmasti myös syksyn FFTY:llä…

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: