Etusivu > Uncategorized > Ajan käyttö

Ajan käyttö


Olin pitkään ajan käytön totaalinen maksimoija eli henkilö joka laskee jokaiselle päivälle tietyn ajan jokaiselle aktiviteetille, ja kun aika usein loppui kesken niin sitten yöunista nipistettiin. Suunnittelin päiväni tarkalleen, jotta pystyisin tekemään mahdollisimman monta asiaa 24 tunnissa.

Esimerkiksi ollessani viime vuonna töissä Finprolla Filippiineillä tein usein töitä klo 20 asti, jonka jälkeen kävin vielä salilla, söin ja tapasin kavereitani samalla tavalla kuin jos olisin päässyt töistä klo 18. Halusin tutustua mahdollisimman moneen Filippiinien saareen yhdeksän kuukauden työkomennukseni aikana, joten joka toinen viikonloppu lensin jollekin saarista perjantai-iltana tai lauantai-aamuna palaten maanantaiaamun ensimmäisellä koneella suoraan työpaikalle. Tämä yhdistettynä vilkkaisiin ilta-aktiviteetteihin niin työn kuin vapaa-ajan puolesta sekä yli 20 ystävän vierailuun johti suhteellisen tehokkaaseen ajan käyttöön, vaikka väsymystä en jostain kumman syystä tuntenutkaan vielä siinä vaiheessa.

Vastaavantyylinen ajan maksimointi jatkui vielä viime kesän Omanin työkomennuksen ajan sekä osittain syksyllä Suomessa. Joulun jälkeen tuli sitten stoppi, kun terveys petti. Olen ollut käytännössä koko talven ja kevään kipeänä aina säännöllisin väliajoin, mikä luultavasti johtuu aiempien vuosien ajan maksimoinnistani. Lisäksi tarvitsen paljon enemmän unta kuin vielä vuosi sitten aktiviteettieni rauhoittumisesta huolimatta. Elimistöni siis palautuu edelleenkin aiempien vuosien rasituksista.

Maailmassa voisi käytännössä tehdä monia asioita kellon ympäri eivätkä mielenkiintoiset asiat lopu koskaan kesken. Voisin hyvin esimerkiksi pelata Playstation-pelejä, matkustaa maailman ympäri, harrastaa eri urheilulajeja, osallistua järjestöaktiviteetteihin, olla töissä monessa eri paikassa, lukea mielenkiintoisia kirjoja, tavata uusia ihmisiä tai vaikka tehdä uusia gourmet-ruokalajeja. Aika on kuitenkin rajallista, ja asioita tulee priorisoida sekä ennen kaikkea jättää joitain asioita pois. Ihmisen tulee myös levätä ja nauttia hetkestä eikä koko ajan katsoa pelkästään tulevaisuuteen. Olen havainnut viime aikoina kuinka tärkeää on joskus vain olla rauhassa ja miettiä asioita tai viettää päivä ilman mitään velvotteita tai tapaamisia. Olen myös huomannut että turhia tapaamisia ja kissanristiäisiä täytyy karsia, jotta miettimishetkille jäisi aikaa. Itsensä johtamisen gurua Robin Sharmaa lainaten: ”There’s no point in being busy if you’re busy doing the wrong things”.

Käytännössä ihmisen käyttämä aika jakaantuu kolmeen eri aktiviteettiin:

1) Tuottavat aktiviteettit (esim. työ, opiskelu)
2) Ylläpitävät aktiviteetit (esim. kotityöt, syöminen, nukkuminen)
3) Vapaa-ajan aktiviteetit (esim. harrastukset, ystävät, lukeminen)

Tuottavat aktiviteetit ovat usein rutiinia, joita on pakko tehdä saadakseen elantonsa. Ylläpitävät aktiviteetit ovat puolestaan arjen rutiineja, joita on tehtävä päivittäin. Vapaa-ajan aktiviteetit ovat kuitenkin asioita, joista ihminen saa suurimman palonsa, ja joita tehdessä ihminen on kaikkein idearikkaimmillaan. Useimmiten ihmiset kuitenkin käyttävät suuren osan elämästään tuottaviin ja ylläpitäviin aktiviteetteihin unohtamalla tärkeät vapaa-ajan aktiviteetit.

Jo Henry Ford aikanaan totesi: ”Mitä enemmän ajattelet, sitä enemmän aikaa sinulla on”. Mielestäni meidän tulisikin ottaa enemmän vapaa-ajan aktiviteetteja tuottavien ja ylläpitävien aktiviteettien lomaan, jotta mielemme pysyisi kirkkaana. Lenkki kesken työpäivän, lounas ystävien kanssa, tunti päivässä lukemiselle tai esimerkiksi ruoan tekeminen yhdessä tyttöystävän kanssa ovat esimerkkejä näiden aktiviteettien yhdistämisestä.


Mieti siis miten käytät aikasi, ja muista ettei aina tarvitse maksimoida ajan käyttöä…

– Mikael

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
 1. Tero
  syyskuu 28, 2009 9:20 pm

  Hyviä ajatuksia Mixu. Uskon, että aktiivinen elämä on hyvä asia kunhan välillä muistaa myös levätä. Kehitys on usein ainakin itsellä aaltomaista.

  Toinen mielenkiintoinen asia on, että kaikilla meillä on se sama 24h aikaa vuorokaudessa, mutta jotkut vaan tekevät jatkuvasti enemmän asioita väsymättä edes pitkässä juoksussa. Sinä 24h aikana silti tuskin kukaan ehtii tekemään kaikkia asioita, mutta aivan jokainen ehtii tekemään tärkeimmät asiat.

 2. Tero
  syyskuu 28, 2009 9:31 pm

  Kuulin pari päivää sitten ”kohtuus-pykälästä”, jonka ainakin itse aijon ottaa aktiiviseen käyttöön. Suosittelen myös muille.

 3. Lepantti
  syyskuu 28, 2009 9:38 pm

  Hienoja pointteja, etenkin jos on luonnostaan suorittaja. Helposti myös tuo vapaa-ajan aktiviteetit ottavat valtaosan päivästä.

  Mietitään vaikka kärjistäen nykyisiä nuoria: arki-iltana vedetään viinaa ja mennään krapulassa töihin/kouluun, jolloin tuottavat aktiviteetit kärsii. Kämppää ei siivota eikä yöllä nukuta, jolloin taas ylläpitävät aktiviteetit kärsii.

  Kultainen keskitie tässäkin on paras mahdollinen tapa. Tehdä ne tärkeimmät asiat, mutta osata silti sanoa ylimääräisen tekemiseen välillä ei.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: