Etusivu > Uncategorized > Kymmenen kiteytystä

Kymmenen kiteytystä

Rakastan nerokkaita sitaatteja ja kiteytyksiä. Tällä kertaa ajattelin jakaa kanssanne kymmenen yksinkertaista kiteytystä, jotka ovat ainakin minut saaneet tarkastelemaan elämää toisin silmin. Osa on lainattua, osa keksittyä, osa muokattua ja osa varastettua. Kaikki ovat kuitenkin henkilökohtaisia, mistä syystä ne eivät varmasti toimi kaikilla. Tämä lista on elävä ja päivittyy elämänkokemuksen karttuessa. Tällä hetkellä se näyttää tältä.

1. Asenne ratkaisee. Aina.

Tämä Positiivareilta lainattu kiteytys on suorastaan nerokas. Ainoa asia, johon ihminen voi varmuudella vaikuttaa on hänen oma asenteensa ja sitä kautta suhtautumisensa elämään. Suurimmat taistelut epäonnistumista vastaan käydään sisimmässämme, ei ulkopuolella. Toisille ihmisille lasi on puoli tyhjä ja Goljat ylivoimainen vastus, kun taas toisille lasi on puoliksi täynnä ja Goljat maali, johon ei voi olla osumatta. Professori Thomas Jeffersonin mukaan ”ihmistä, jolla on oikea asenne, ei mikään voi estää saavuttamasta päämääräänsä, eikä mikään maan päällä voi auttaa ihmistä, jolla on väärä henkinen asenne”. Ihmiskunnan vakavin sairaus on paatunut asenne.

2. Menestyminen on luopumista

Voit tehdä elämässäsi mitä tahansa, mutta et voi tehdä kaikkea. On siis tehtävä valinta. Tämän valinnan jälkeen kyse on yksinkertaisesti siitä, mistä kaikesta olet valmis luopumaan saadaksesi haluamasi. H.G. Wellsin mukaan ainoa menestyksen mitta on suhde sen välillä, mitä olisimme voineet olla ja sen välillä, miksi olemme tulleet. Menestys on tulosta siitä, että me kasvamme kohti omien mahdollisuuksiemme rajoja.

3. Terve sielu terveessä ruumiissa

Klisee ja puhki kulunut fraasi, mutta niin totta. Yksinkertaisuudestaan huolimatta useimmat eivät ole silti tätä sisäistäneet. Elämänasenteena tämä tarkoittaa sekä henkisen että fyysisen kunnon jatkuvaa huolenpitoa ja kehittämistä.

4. Harjoitus tekee mestarin

Urheilijoille päähän iskostettu totuus. Kuvastaa minulle erityisesti kahta asiaa. Ensinnäkin mitään ei saa ilmaiseksi, vaan päämäärän eteen on tehtävä töitä. Toiseksi se kuvastaa suhtautumista epäonnistumiseen ja virheistä oppimiseen. Ainoa keino päästä eteenpäin on epäonnistua varhain, epäonnistua usein ja epäonnistua edistyen – vihreistä oppien. Jokainen menestynyt ihminen on joskus epäonnistunut, mutta ei silti ole alkanut pitää itseään epäonnistujana.


5. Raha ei tee onnelliseksi. Sen sijaan onnelliset ihmiset tekevät halutessaan myös rahaa.

Eräs suuresti arvostamani henkilö kuvasi suhdetta työhön toteamalla, että ”rahaa tehdään ja hauskaa pidetään”. Hänen mukaansa, kun ihminen nauttii tekemästään työstä, syntyy myös tulosta. Richard Floridan mukaan positiivisesti elämään suhtautuvat ihmiset kehittävät itseään, pyrkivät tekemään asioita paremmin, näkevät uusia mahdollisuuksia ja etenevät elämässään, minkä seurauksena he rikastuttavat elämäänsä monin eri tavoin, halutessaan myös rahallisesti. Vauraus tuo vapautta ja vapaus on yksi osa onnellisuutta, mutta yksistään se ei ole takaa onnellisuutta.

6. Enjoy capitalism

Kokoomusnuorten kesäpaitojen logo. Kuvastaa minulle suhdetta yrittäjyyteen, kilpailuun ja markkinatalouteen. Parhaimmillaan nämä ovat kiehtovuudessaan ylivertainen nautinto. Vain markkinat, näkymättömänä, hallitsemattomana, alati muuttuvana ja monen yrittäjän muodostamana, pystyvät tarjoamaan riittävän suuren haasteen voitettavaksi. Aina voi voittaa yhden erän, yhden osan tai yhden alueen, mutta miten voittaa jatkuvasti markkinat? Markkinat ovat mahdollisuus.

7. Seitsemän kuolemansyntiä: ylpeys, ahneus, himo, kateus, viha, ylensyönti ja laiskuus

Vältä näitä.

8. Murheiden määrä on vakio, vain niiden lähde ja laatu vaihtelevat

Pragmaattinen tapa suhtautua vastoinkäymisiin. Aina on asioita, jotka eivät ole niin kuin niiden pitäisi tai kuten toivoisit niiden olevan. Aina myös tulee eteen epämiellyttäviä yllätyksiä, jotka muuttavat suunnitelmia ja tuottavat tuskaa. Näin on aina ollut ja näin tulee olemaan. Isomman ongelman puuttuessa pienet asiat aiheuttavat mielipahaa. Yhden ongelman ratkettua edessä on aina uusi. Ongelmilla on turha stressata, koska koskaan ne eivät kokonaan lopu. Kasaantumaan niitä ei kuitenkaan saa päästää.

9. Kultainen sääntö: kaikki, mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille

Lähes kaikista maailman eri uskonnoista jossain muodossa löytyvä yleisperiaate. Kenties ihmiskunnan kautta aikain suurin viisaus. Tämä luo perustan suhtautumisessa muihin ihmisiin ja lähimmäisiin. Kuvastaa ennen kaikkea palveluasennetta ja vilpitöntä halua auttaa toisia. Pitää sisällään myös lähimmäisenrakkauden.

10. Menestys on matka

Päämäärätauti on pelottava sairaus. Siinä ihminen elää uskomuksessa, että onnellisuus tulee tietyn aseman saavuttamisesta. Monet mieltävät menestyksen sellaiseksi, että näytämme joltain muulta kuin omalta itseltämme. Menestys ei ole lista tavoitteita, jotka merkitään saavutetuiksi yksi toisensa jälkeen. Se ei ole päämäärään pääsemistä. Menestys on matka. Tuo matka on elämä.

Keskikesää toivottaen,

Tero Luoma

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: