Etusivu > Uncategorized > Kieltäytymisen jalo taito

Kieltäytymisen jalo taito

Valmistuin graafikoksi kesän alkuun ja uskoin että nyt minulle jää enemmän aikaa itselleni ja arkkitehdinopinnoille kun syksy alkaa. Mutta nyt kun kouluvuosi on taas aluillaan, aikataulu näyttää yllättäen todella kiireiseltä. Osa-aikaisuus arkkitehtifirmassa ja pari elokuvaproduktiota opintojen lisäksi saavat syksyn urakan tuntumaan ylitsepääsemättömältä. Ehkä ajatus siitä että näinä aikoina työn saaminen on todella vaikeaa vaikuttaa siihen että en voi kieltäytyä työtarjouksista. Minun pitäisi olla enemmänkin kiitollinen tarjotuista tilaisuuksista.

Entä jos tämä onkin ”once in a lifetime oppoturnity”? Mitä jos kieltäydyn tästä niin tuhoanko mahdollisuuteni tulevaisuudessa? Etenkin taiteen ja designin alalla ammattilaisten kärki on niin pieni joukko että jo pelkästään siitä syystä on hyvin hankalaa kieltäytyä ammattilaistason työtehtävistä. Voi olla että kieltäytyminen sulkee enemmän kuin useampia ovia.

Uskon että selviän näistä töistä mitkä olen saanut tälle syksylle ajanhallinnalla, mutta jos töitä tarjotaan jatkossa lisää niin sitten tarvitaan jo suuria päätöksiä. Siispä kysynkin teiltä ajan ja elämän hallinan ammattilaisilta apua. Kuinka sanoa ei, mutta silti säilyttää mahdollisuudet jatkoa ajatellen? Jos teillä on neuvoja tai oopuksia / äänikirjoja aiheesta niin tutustun niihin mielelläni. Uskon että jos saamme tähän linkki/teoslistan tästä aiheesta niin siitä voi olla hyötyä muillekin.

Värikästä syksyä koko poppoolle

Ja sitten vähän pehmeitä arvoja tähänkin kirjoitukseen
Minusta tuli tämän pikkuneidin ylpeä eno tuossa pari viikkoa sitten.

Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
 1. Mika
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Loistavia kommetteja ja vinkkejä Teemu! Kiitos näistä!

 2. Teemu
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Mielestäni koko ajanhallinta-ajatuksessa suurin kysymys on: MIKSI? Miksi teet tai miksi tekisit jonkun asian? Mitä haluat saada siitä, että teet tämän? Mikä on haluamasi lopputulos, jota tavoittelet tällä toiminnalla? Entä mikä on tarkoituksesi? Onko tämän asian tekeminen tärkeintä juuri tällä hetkellä vai voisiko sitä siirtää? Olisiko joku muu asia vieläkin tärkeämpää tällä hetkellä. Ajanhallinta on jatkuvaa priorisointia.

  Katsoin Mikan laittaman linkin Randy Pauschinin ajanhallinnasta, joka oli mielestäni aika ok paketti. Pauschini on hyvä esiintyjä ja tietää paljon eri asioista sekä osaa tuoda asiat innostavasti ja humoristisesti esille. Mielestä kyseinen video ei kuitenkaan antanut mitään enempää hähkähdyttävää ideaa siitä, kuinka voit todella hallita aikaasi tehokkaalla tavalla. Hyviä esimerkkejä ja huomioita toki videolla riitti. Suosittelen itse kuitenkin aivan eri kaliiberin tuotantoa Robbinsin Anthonylta eli Time of your life –ääninauhaa. Robbins tuo ajanhallinnan kyllä aivan uudelle tasolle tämän nauhan ansioista. Sitä ei voikaan enää kutsua pelkäksi ajan hallinnan ääninauhaksi, vaan kyse on pikemminkin siitä, kuinka keskittyä haluihin ja kaikista tärkeimpiin asioihin tehokkaalla tavalla.

  Tähän Time of your life -pakettiin kuuluu myös tietokoneohjelma (Life Planner), joka on kyllä suoraan sanottuna aivan huikea ohjelma, jolla saa ajatukset, tehtävät ja päivittäiset visiot kasaan.

  Omia havaintoja, mitä tällä ohjelmalla saa aikaan?
  – Parempaa keskittymistä kaikista tärkeimpiin asioihin!!
  – Vapauden saamista päivittäiseen elämään!
  – Pelkästä to-do listasta eroon pääsyyn
  – Stressitason vähentymiseen
  – Toiminnan selkiyttämistä
  – Ja sen ymmärtämiseen, että meidän ei tarvitse todellakaan tarvitse tehdä kaikkea päästäksemme haluaamme lopputulokseen (80/20 sääntö)
  – Itsestään selvä asia on myös, että tämän ohjelman avulla ei tarvitse muistaa kaikkea, vaan voit kirjata asian ylös ja palata siihen myöhemmin

  Suosittelen. 🙂

 3. pauli
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Kiitokset neuvoista jannut.

  Perus asioitahan nämä on mutta se verran rikastuttava resurssi tuo selfdevelopment-tiede on ollut että sieltä varmaan löytyy jokin uusi näkökulma tähänkin elämän pieneen osa-alueeseen.

 4. Mika
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Complimenti P! Pehmeet arvot hienoja arvoja!

  Aiheeseen liittyen n. 700 000 ihmistä on katsonut linkin ”Time Management” luennon ja arvostellut sen viiden tähden arvoiseksi. Itse en ole katsonut, mutta eiköhän tuossa ole referenssiä tarpeeksi n. 1h uhraamiseen, vai onko? 🙂 Kaverilta löytyy myös muutama muu mielenkiintoinen luento, mutta tässä linkki mistä löytyy yksi tapa järjestää aikatauluja.
  http://www.youtube.com/watch?v=oTugjssqOT0

 5. Mikko
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Onnitukset myös minun puolesta!

  Itse uskon, että kieltäytyminen oikeassa kohdassa on tulevaisuuden kannalta positiivinen asia.
  Kun yrittää tehdä kaikkea, yleensä mistään ei tule niin hyvää kuin olisi mahdollista. Mutta jos päättää tehdä vain kaikkein tärkeimmät ja samalla mieluisimmat, voi lopputulos olla oman alansa parasta. Ja paras kyllä huomata.

  Samalla mahdollinen työnantaja tietää, että jos sinä alat tekemään heidän projektiaan, se tulee onnistumaan.

 6. Tero
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Jos sanot aina kaikelle KYLLÄ, tulee aika jolloin joudut sanomaan jollekkin merkitykselliselle asialle EI. Omien kokemuksien mukaan, harva asia tässä maailmassa on niin vapauttavaa kuin sanoa kohteliaan jämäkkä EI…

  Kysy itseltäsi vaikka seuraavat kysymykset:
  -Mikä on kaikkein tärkein asia? Kauanko se vie viikossa aikaa? Voinko tehostaa jotain sen tekemisessä?
  -Mikä on toiseksi tärkein asia? Kauanko se vie viikossa aikaa? Voinko tehostaa jotain sen tekemisessä?
  -Paljonko haluan/voin tehdä viikossa graafikon töitä? Voinko tehostaa jotain niissä töissä?

  Ei Pauli karhutkaan riehu koko aikaa…ne vetää välillä puolukoita!

 7. pauli
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Kiitos kommentista. Valmiita vastauksia tuskin löytyykään täytyy vain omaksua buddhalainen ajattelutapa että kaikilla tapahtumilla on merkityksensä. For better or for worse.

 8. Jaxon
  syyskuu 28, 2009 7:00 am

  Onneksi olkoon enoudesta (jos näinkin voi sanoa)! Siinäkin varmasti roolia riittää. Itselle ainakin eno on ollut hyvin tärkeä sukulainen aina.

  Mulla ei ole heittää mitään opusta, mutta uskon, että kieltäytymiseen auttaa priorisointi. Todellinen priorisointi taas mielestäni lähtee omista arvoista, joten sukellus omaan itseen voi auttaa helpottamaan valintojen vaikeutta.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: