Etusivu > Uncategorized > Haastattelussa Markus Karjalainen – 10 kysymystä valokuvaamisesta

Haastattelussa Markus Karjalainen – 10 kysymystä valokuvaamisesta

Arvon lukija,
Minulla on kunnia aloittaa Sport Club Forsal – Live Your Dreamlist blogin historian ensimmäinen haastattelukierros. Ladun avaajana toimii yrittäjä-valokuvaaja Markus Karjalainen. Tämä entinen Ruotuväki –lehden valokuvaaja valottaa meille ajatuksiaan valokuvaamisen eri näkökulmista. Olit sitten aloittelija tai tuleva ammattilainen, toivon että saat Markuksen vinkeistä jotain irti.
Ystävällisin terveisin,
Tero Isokauppila
*******************
1. Mitkä on sinun mielestä valokuvaamisen prinsiipit?
a) Sisältö on painavampi kuin tekniikka. Joskus on jopa parempi kuvata huonolla kameralla jotta focus on enemmän kuvan sisällössä. Suosittelen käyttämään esimerkiksi alussa filmikameraa oppimisen työkaluna.

Kun kuvaan filmillä, focus on banaanimiesten tunteen taltioimisessa eikä aukon suuruudessa.

b) Opettele tuntemaan valoa. 

Ilman valoa ei ole valokuvaa. Näin se vaan on.

c) Opettele lukemaan tilanteita. Kun ymmärtää eri tilanteet ja niiden eri muuttujat (esim. tila, liike, valo, ihmiset…) syntyy toimintavarmuutta. Tämän jälkeen kuvaaminen ei ole enää niin paljon onnesta kiinni.

Yökerhossa kun ei voi kuvata samoilla asetuksilla kuin urheiluradalla juoksijaa.

d) Riko sääntöjä. Luovassa työssä ei kannata paljon sääntöjä tarkkailla. Foorumeiden ”horisontti on vinossa” kommentit ei paljon luovaa kuvaajaa hetkauta.

Yleissääntö on, että anna liikkeelle tilaa. Tässä kuvassa kuitenkin haistatin pitkät säännölle, koska halusin taltioida IKEA:sta poistumisen näkökulman.
2. Mitä vinkkejä annat ihmiselle jolla ei ole koskaan ollut kameraa?
Mieti harrastusta käyttötarkoitus edellä. Bilekuvia varten sopii hyvin pieni pokkari. Kunnianhimoiset ostaa suoraan järjestelmäkameran. Unohda megapikselit ja tutki enemmänkin kameraa kokonaisuutena.
3. Jos joku haluaa ostaa pokkarikameran, mitä kannattaa ottaa huomioon?
Mene sivustolle Digital Photography Review ja tutki eri arvosteluita sieltä. HUOM: varo ettei nälkä kasva liikaa syödessä kun tutkit erilaisia hifimpiä malleja. Pikkuteknisenä vinkkinä voin myös sanoa, että markkinoilla on nyt tarjolla paljon edullisia laajemman linssin omaavia (24-28mm) pokkareita. Suosittelen panostamaan hieman extraa siihen ominaisuuteen, koska sitä kautta esimerkiksi lomakuvista tulee huomattavasti näyttävimpiä.
4. Mitkä ovat jotkut aloittelijoiden yleisimmät virheet?
a) Rahaa menee paljon kameran runkoon, mutta eikä niinkään optiikkaan. Markkinointilauseet puree liiankin hyvin aloittelijaan.
b) Sommitteluoppi ei ole hallussa.

Huomaa, että esimerkiksi tässä kuvassa pääkohde ei ole keskellä kuvaa vaan hieman oikealla ylhäällä. Lisäksi kuva jakaantuu rampin kautta kahteen osaan (vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan).

c) Kovan salamavalon käyttö. Ja valonhallinta yleensäkään. Myös itsellä on vuosienkin jälkeen edelleen valon hallinnassa työn sarkaa.
d) Kuvia ei käsitellä jälkeen päin. Digikuvaaminen ei ole yksi- vaan kaksivaiheinen prosessi. Kuten kuvankehittäminen on osa filmikuvaamista, on kuvankäsittely osa digikuvaamista. Pyrkikää nyt hyvät ihmiset ainakin kääntämään ne teidän Facebook kuvat oikein päin ennen nettiin laittamista.

Tässäkin kuvassa iso osa tunnelmaa on jälkikäteen tehty värien korostaminen.
5. Mitä kalustoksi pokkarin jälkeen?
Jos tavoitteesi on kehittyä, järjestelmäkamera on melkein pakollinen ostos. Ja käytettynä ne eivät tänä päivänä ole edes niin kalliita. Kuten sanoin, laita sitä rahaa mieluummin niihin linsseihin. Ja jos harrastuksesi into laantuu, (hyvien) linssien jälleenmyyntiarvo on paljon runkoa kovempi.
Esimerkki aloittelijan kitti voisi olla max 500e budjetilla:
-Canon EOS 400D KIT joka sisältää 18-55mm 3.5-5.6 linssin (käytettynä n. 350e)
-50mm 1.8 (käytettynä n. 80e)
-Kaksi 2gb perus muistikortti (n.20e/kpl)
-Kameralaukku Lowepro (n. 30e)
6. Miten viedä kuvaamista uudelle tasolle kun on ollut järjestelmäkamera käytössä hetken aikaa esimerkiksi automaattisäätöjen avulla?
a) Kehitä omaa kriittisyyttäsi. Kliseisiin sortuu kaikki, mutta kaikki kukkamaljakuvasi eivät ehkä alussa ole aina briljantteja.

Joskus kliseiset kuvat kuitenkin on kiva ottaa itseään varten. Ei niitä silti tarvitse joka urheiluseuran blogissa jakaa… 🙂

b) Automaattisäädöt yleisesti eivät ole kirosana, mutta täysautomaatti on. Puoli-automaattisäädöillä saadaan usein aikaa luottamusta kameraan ja saadaan varmemmin tilanteet haltuun. Manuaalilla kuvaaminen taas kehittää tekniikkaasi ja ymmärrät kuvaamista paremmin. Siis yleensä automaatista mennään puhtaaseen manuaaliin, josta mennään lopulta puoli-automaattiin.

Varsinkin lehtikuvaamisessa luottamus kalustoon on tärkeässä roolissa. Kuvia tulee otettua paljon ja varmuutta pitää olla, että tilanteet saadaan haltuun.
7. Jos edellä mainitsemasi kitin lisäksi olisi jollain 1000e varaa panostaa lisää harrastukseen, mitä tulisi hankkia?
Kaikki on edelleen kiinni siitä mikä on käyttötarkoitus. Maisemakuvaaja kun ei tee salamoilla mitään, mutta exteme-kuvaaja kyllä. Tässä kuitenkin jotain potentiaalisia asioita ostoskoriin.
a) Valovoimainen linssi. Linssiin vaikuttaa se käyttötarkoitus niin paljon, että en uskalla sanoa mitään muuta kuin että sen pitää olla valovoimainen. Kunnon linssi alkaa maksamaan jo +400e/kpl
Itse myös nauroin ”väline kuvaajille” kunnes sain kunnon käyttööni ensimmäistä kertaa kunnon kaluston. 1300€ linssi se vaan piirtää niin nätisti yksityiskohtaa, että itku meinaa tulla.

b) Maisemakuvaaja (ei luontokuvaaja! Sen ostoksiin menee jo yhden henkilöauton budjetti) voisi ostaa esim. tukevan jalustan ja laajaoptiikka.
c) Henkilökuvaaja voisi ostaa pidempään prime optiikkaa (esim. 85mm ja 100mm) ja salamateknologiaa. Irtosalaman kautta saadaan henkilövalaisua aikaiseksi valon pehmentämisen kautta.

Studio olosuhteissa voidaankin sitten jo valaista vaikka neljästä eri suunnasta.
8. Mitkä on mainoksissa näkyvien Hero –tason valokuvien salaisuudet?
a) V*tunmoinen jälkikäsittely! Pohjalla tasokas kuva, jota sitten hierotaan jopa monta päivää per valokuva.
b) Ammattitaitoinen valaisu on edelleen tässäkin todella tärkeä asia.
9. Mistä kuvaamisesta voisi oppia lisää?
a) Muilta kuvaajilta. Seuraa kun muut kuvaajat kuvaa ja jos riittää pokka niin menee vaan härskisti niiden jutulle kysymystesi kanssa.
b) Matki, matki, matki. Kuten Tero sanoi: kun matkit yhtä, olet varas. Kun matkit kaikkia, olet visionääri.
c) Internetissä on myös tarjontaa ihan hemmetisti. Tietoa on kun sitä kaivaa. En uskalla suositella mitään yhtä lähdettä kaikille, koska kaikki on kiinni omasta kuvaustyylistä. Tässä kuitenkin omat suosikki sivustoani.
Käytetty kalusto:
Uusi kalusto:
Inspiraatio:
Joel Maisalmi – http://joelmaisalmi.pp.fi/
Pietari Hatanpää – http://pietarihatanpaa.com/
Aleksi Koskinen – http://www.aleksikoskinen.com/
Juuso Westerlund – http://www.juusowesterlund.com/
Markus Henttonen – http://koti.phnet.fi/mhentton/
Blogit:
10. Mitä vinkkejä haluat antaa Sport Club Forsal:n jäsenille jotka eivät halua alkaa panostamaan omaan kuvaamiseen, mutta haluavat taltioida elämäänsä hienojen kuvien kautta?
Kuten kaikkien ihmisten ei täydy osata leikata hiuksia, eikä avata lukkiintuneita selkänikamia, kaikkien ihmisten ei täydykään osata ottaa upeita valokuvia. Perus pokkari pienellä keskittymisellä taltioi arkielämän kohokohdat tarpeeksi hyvin ja muuhun voikin sitten käyttää ammattilaisia. Upea valokuva kuitenkin kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

2000 -luvulla on jo lupa käyttää ammattilaiskuvia oman markkina-arvonsa kasvattamiseen. Esimerkkinä vaikka tämä sivusto.
Sisäpiiri tietoa hääkuvaamisesta: valokuvaajien keskuudessa hääkuvauskeikat ovat pahinta myrkkyä. Keikat kestää usein 10h, koko ajan pitää olla skarppina (kukkapuska lentää vain kerran ilmaan) ja asiakas usein haluaa useita satoja jälkikäsiteltyjä kuvia mummoista ja vanhoista naapureista. Tämä sinällään on ihan ok, mutta kun kaikkeen menee helposti yli 30h työaikaa. Koska asiakkaat ei meinaa suostua maksamaan edes 600e korvausta tästä kaikesta on motivaatiot monella kuvaajalla suhteellisen alhaalla. Vai myisitkö sinä 10 –vuoden aikana masteroimaa osaamistasi alle  20e/h kauniina kesä viikonloppuna (miinus verot, matkakulut, yli 5000€:n kalustokulut etc) jos epäonnistumisen vaara on todella suuri? Kuvitelkaa sitä hääparin vihaa kuvaajaa kohti, kun Sirpa tädin kukkahatusta on vain yksi onnistunut kuva.
Sport Club Forsal:n blogin seuraajille ja yhdistyksen virallisille jäsenille lupaan kuitenkin -25% alennuksen listahintoihini, jos vaan mitenkään pääsemme kuvausaikatauluista ja kuvausideasta sopimukseen. Eli jos haluat ottaa bändisi promokuvia, urheilukuvia tai laadukkaita firman edustuskuvia, ota yhteyttä niin katsotaan asiaa yhdessä eteenpäin. 
Itse nautin erityisesti urheilukuvien ottamisesta. Se on haastavaa, mutta palkitsee tekijänsä.
Mainokset
Kategoriat:Uncategorized
  1. maaliskuu 28, 2010 6:35 pm

    Sytyn! Loistokiteytyksiä ja hienoja esimerkkejä!!

  2. huhtikuu 7, 2010 10:33 am

    Kiitos tästä haastattelusta. Ja kiitos haastateltavalle inspiroivista linkeistä!

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: