Etusivu > asenne, elämä, mielipide, Nina, perhe > Vinkkeli mutkalla

Vinkkeli mutkalla

Taidanpa aloittaa aamiaisen kuohuviinilasillisella. No, miksi niin tekisin? Lapseni aloitti tänään tarhan ja sehän on juhlan aihe. Kuinka niin se on juhlan aihe? No, sehän on iso etappi ja muutos ensinnäkin lapsen elämässä ja ennen kaikkea suuri vapauden lisäyksen hetki vanhempien elämässä. Joillakin voi mennä kahvit väärään kurkkuun tällaisesta ajattelusta. Näin minä kuitenkin sen ajattelin menevän. Olin siitä varma. Hormonit ja äidinvaisto päättivät kuitenkin lopulta toisin. Minä itkin siellä tarhan ulkoportilla surkeuttani; mietin miten se poika siellä nyt selviää, ilman äitiä? Siitä oli kuohuviinit, kilistelyt ja juhla kaukana.

Näinkö niitä ”curlinglapsia” tehdään? Kuoritaan mandariinit valmiiksi kahdeksantoistavuotiaaksi saakka, sitten surkutellaan miksei se meidän poika pärjää. No, asiaan ei varmasti ole yhtä totuutta. Saahan se nuoruus venyä, sillä venyyhän se elämäkin. Mitä sitä vouhkaamaan; maailma muuttuu ja tulevaisuutta ei voi ennustaa. Tästä voi lopulta seurata jotain hyvää. Ja eipä nuo suuret ikäluokatkaan, pudottuaan jo lapsena syvään päähän muuta saaneet aikaan, kun valtavasti luonnontuhoa, himoa tavaraan ja eläkepommin.

Taitaa tässä tekstissä olla paljon totta ja vielä enemmän väärää. Pointtina kuitenkin se, että aina ei ole hyvästä hyväksyä meille tuputettuja asioita ja nielaista syöttiä tarjotusta maailmankuvasta. Voi olla lopulta hyvä jättää se lapsi sinne tarhaan jo neljäntoista kuukauden iässä ja se, että nuorisomme on vaivalloista Y-sukupolvea voi olla lopulta hyvä juttu. Nuoretkin voivat oikeasti paljon paremmin tänä päivänä, kuin media useasti kuvaa ja vanhemmat luulevat. Linkki: http://yle.fi/uutiset/teksti/kotimaa/2011/02/aamulehti_nuorten_mielenterveyshairiot_eivat_olekaan_lisaantyneet_2344496.html

Näkökulman vaihtamisen taito oli arkipäiväisempi ja tiedostetumpi taito antiikin Kreikassa kuin nykyään. Näin ainakin muutamassa lähteessä todetaan. Miksei tätä filosofian piiriin kuuluvaa arjen kuningastaitoa opeteta systemaattisesti koulussa. Harvassa kodissakaan tätä harrastetaan. Kuitenkin tällä taidolla jokainen voi muuttaa elämäänsä paljonkin ja oppia huomaamaan enemmän vaihtoehtoja. Ihminen voi vaikka oppia haluamaan sitä mitä tällä jo on, sen sijaan että pitäisi juosta jonkin muun perässä uhraten alttarilla jotain vielä tärkeämpää. Tästä seuraisi vähemmän valittajia ja enemmän oman elämän hallitsijoita. Sen lapsenkin voi hakea siltä tarhasta puolilta päivin, ei sitä ole pakko siellä iltaan saakka pitää.

Näkökulman vaihtamisesta: rikkoutunut puhelin tarjoaa vapautusta hektisestä tavoitettavuudesta, sen sijaan että se estäisi työn teon ja potuttaisi. Kylmennyt kahvi säästää vatsaa, kun jättää sen juomatta. Sotkuinen koti saa ajatukset rentoutumaan ja vapauttaa kädet puuhaamaan jotain hyödyllistä. Veemäinen autokuski muistuttaa liikenteen vaaroista ja siinä samalla saatettiin säästää oma henki. Usein me kuitenkin reagoimme asioihin yhdellä ainoalla kapealla opitulla tavalla, näkemättä vaihtoehtoja. Pahimmillaan toistamme reaktioita rikkovin tuntein ja levitämme niitä ympäröivään maaperään huomaamattamme.

Ensi kerralla, kun joku kehuu paitaasi. Älä ylpisty tai iloitse. Sehän on vain paita, et sinä. Ensi kerralla, kun joku kolauttaa ylpeyttäsi. Älä loukkaannu; se on vain tunnereaktio, sinullahan on muutakin puuhailtavaa ja mietittävää. Ei siis anneta ympäristölle tällaisia ”kehu” ja ”loukkaus” nappeja. Päätetään siis itse mitä ajattelemme ja miltä meistä tuntuu pitkässä juoksussa. Niin, ja tähän päivään mennessä tämä äitikin on jo selvinnyt lapsensa tarhaan menosta. Poika voi myös hyvin. Ja kyllä siitä paidan tykkäämisestä voi tykätä, kunhan et ylpisty.

Näkökulman vaihtamisiin kaikille!

– Nina

Mainokset
Kategoriat:asenne, elämä, mielipide, Nina, perhe
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: