Emma Laine, tennispelaaja

Emma Laine on Suomen paras naisten tennispelajaa. Emma on kirjaimellisesti lyönyt tenniksen saralla monet ennätykset uusiksi ja uralle mahtuu monia erilaisia kokemuksia. Niitä on niin hyvässä kuin huonossakin. Kuitenkin kaikista haasteista on selvitty. Helsingissä asusteleva tennispelaaja on pelannut ammatikseen 5 vuotta ja samalla saavuttanut jo enemmän kuin muut kilpasiskot. Emma kertoo omasta tarinastaan, niin haasteista kuin omista vahvuuksista ja ennen kaikkea siittä mitä huipulla urheileminen vaatii.

Meriitit:

– Aikuisten SM‐Kulta ‐ 2000
– WTA ranking 50. ‐ 7.8.2006
– Junioreiden maailmanlistalla kaksinpelissä 3. ja nelinpelissä 2.

Taustat:

22 vuotias tennistähti päätyi tenniksen pariin jo nuorena. Nuoruudessa tenniksen lisäksi aika kului paljon myös koripallon parissa. Harjoittelukertoja oli jo 10 vuotiaasta lähtien niin paljon, että osa harjoituksista meni päällekkäin. Valinta risteystilanteissa oli aina tennis, joten oli myös luonnollista että jossain vaiheessa kaikki paukut satsattiin samaan lajiin. Jo isovanhemmista lähtien Emman lähipiiri on aina ollut urheilullista. Isä Erkki on mm. jääkiekon Olympiamitallisti Calgarystä 1988. Taustatukea urheiluharrastukseen on aina vanhemmilta tullut, mutta valinta lähteä tennis‐ ammattilaiseksi oli kuitenkin täysin oma.

”Vanhempani toivoivat että viettäisin aikaa urheilun parissa, mutta sinällään mitään menestymi‐ sen paineita ei heidän suunnasta ole tullut, vaan kaikki valinnat ovat tulleet omasta sydämmestä.”

Nuoresta iästä huolimatta Emma on kerennyt kiertämään kisoja ympäri maapalloa unelma ammattinsa parissa. Laine on rikkonut jo suomalaisten edeltäjiensä tekemät ennätykset ja tämän hetken WTA listan 50. sijoitus on kaikkien aikojen paras.

Uran kannalta yksi merkittävimmistä käännekohdista oli ensimmäiset naisten sarjan Suomen mestaruuskilpailut, jotka Laine voitti kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Myös media kiinnostui Laineen toimista, joka oli samalla pienoinen yllätys 14 vuotiaalle junnutähdelle. ”Rupesin luottamaan itseeni enemmän ja aloin uskomaan että tenniksestä voisi tulla minulle vakavan harrastuksen lisäksi myös ammatti. Moni muu usko myös minuun ja tämä rohkaisi entisestään yrittämään kohti maailman kärkeä. Siirtyminen kansainvälisille kentille oli suhteellisen kivutonta, sillä kiersin ensin ulkomaan kilpailuja pohjoismaissa, jonka jälkeen siirryin taas astetta suurimmille peliareenoille. Tätä helpotti myös se että valmentajani oli Iso‐Britanniasta.”

Uran kovin isku

Emma ollut nyt viimeiset pari vuotta pois pelikentiltä sairastumisestaan johtuen. ”Elämäni pysähtyi tuolloin lääkärin sanoihin: Et välttämättä pääse pelaamaan enään koskaan. Vaikka olin antanut siihen mennessä kaikkeni tennikselle ja se oli yksi isoimmista asioista elämässäni, tajusin tuona hetkenä että kyse on terveydestäni. Sen jälkeen tennis tuntui aika pieneltä asialta. Tajusin myös että ei ole itsestäänselvää, että aina saa pelata tennistä. Nyt kun olen ollut muutaman vuoden poies, tiedostan että kaikki tulee aloittaa lähes alusta. Tänä päivänä olen lähes täysin terve ja saan jo harjoitella ja kilpailla. Ensimmäistä kertaa tauon jälkeen pelikentälle pääsy oli yhtä henkistä lepoa. Mieletön tunne!”

Voittajan asenne

Laine nostaa tapetille asenteen merkityksen ammattiurheilussa ensimmäisten joukossa:

”Oli laji mikä tahansa, asenne ja henkiset omaisuudet ratkaisevat voittajat häviäjistä. Tenniksessä nuo ominaisuudet korostuvat, sillä pelit ovat yleensä pitkiä, häiriötekijöitä ja muuttujia on erittäin paljon. On tärkeää pystyä keskittymään olennaiseen. Ainoastaan itse voi vaikuttaa omaan peliin. Jos keskittyy ulkoisiin tekijöihin kuten yleisöön, naapurikentillä tapahtuvaan toimintaan, tuomarin tekemään väärään valintaan tai johonkin muuhun, oma peli kärsii. Tiedän paljon ihmisiä jotka tekevät näin. Ainoa mistä kannattaa vikaa etsiä on oma toiminta, koska se on samalla ainoa mihin voi suoranaisesti vaikuttaa. On siis tyhmää keskittyä epäolennaisiin asiohin! Vaikka olen ollut pari vuotta kentiltä pois, tiedän että kun anna vaan aikaa itselleni, tulen menestymään.”

Kuinka nousta henkisestä montusta?

”Tenniksessä on se hyvä puoli, että tässä ei kisailla kelloa vastaan, joten pelin voi kääntää eduk‐ seen vaikka tilanne näyttäisikin huonolta. Tiedän omat kyvyt ja tiedän mihin niillä voi päästä. Vaikkei peli kulkisikaan sillä hetkellä, joudun aina itse tekemään sen henkisen duunin saadakseni oman pelin takaisin. Sitä ei kukaan muu voi tehdä puolestani.

Sairastumiseni aikana oli myös henkisesti vaikeaa ajatella vakavasti pelaavansa tennistä, kun ei pystynyt muutenkaan tekemään mitään, saatikka sitten pelaamaan ammatikseen! Se oli henkisesti erittäin raskasta, mutta pikku hiljaa, päivä kerrallaan. Nyt osaan arvostaa ihan erilailla sitä että saan harjoitella.”

Motivaation lähde

”Verkon toiselta puolelta löytyy todennäköisesti kaveri, joka haluaa voittaa lähes yhtä paljon kuin minä. Voin tiettyyn pisteeseen tehdä taustatyötä, joka auttaa kyseissä pelissä pärjäämiseen, kuten esimerkiksi opettelemaan vastustajan heikkouksia. Sen lisäksi että haluan voittaa tietysti pelejä, haluan ennen kaikkea näyttää itselleni. Nähdä mihin asti omat rahkeet riittävät. En halua jossitella ja selitellä myöhemmin valintojani, vaan haluan antaa kaikkeni tässä ja nyt. Tiedän että se riittää pitkälle.”

Valmistautuminen otteluun

”Vuosien varrella minulle on tullut tietynlaisia rutiineja mitenkä rentoudun ennen peliä. Kun löydän valmistaumiseen jonkun itselle toimivan rutiinin, pyrin toistamaan sitä kerta toisensa jälkeen. Käyn mahdollisimman tarkkaan mielikuvaharjoitteluna pelin lävitse. Olennaista on kuitenkin etten mieti liikaa peliä, vaan että saan ajatukset myös muualle. Tämä tapahtuu ihan lukemalla tai musiikkia kuuntelemalla.”

”Tällä hetkellä suurin haaste on ehdottomasti se että maltan ottaa tarpeeksi rauhassa. Saattaa tuntua hassulta, kun en ole vielä täysin terve, pitää muistaa olla tarpeeksi kärsivällinen ja pitkä‐ jänteinen. Aikaa on.”

Vuoden 2008 aikana pelejä tulee n. kolmasosa siittä mitä normaalikautena. Kuitenkin harjoittelun sekä kilpailun makuun on päästy uudestaan kiinni ja Emmasta huokuu terve halu tehdä se tarvittava työ mitä menestyminen vaatii. Nöyryyttä ja asennetta tekemiseen löytyy aivan varmasti. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan mitä tulevat kaudet tuovat tullessaan! Forsal toivottaa ehjiä harjoituskausia!

Mainokset
%d bloggers like this: